De eerste keer op het consultatiebureau

Jayden cb

Vandaag zijn wij voor het eerst met Jayden naar het consultatiebureau geweest. Jayden was vandaag precies een maandje oud. Wij vonden het van tevoren best spannend. Doen wij het allemaal wel goed als kersverse ouders? Er kwam een stukje onzekerheid naar boven. Tegelijkertijd hadden wij er ook veel zin in. Wij waren erg benieuwd naar hoeveel hij was aangekomen, of hij was gegroeid en of de rest in orde was. Maar wat doen ze nou precies bij zo’n eerste afspraak? 

Meten & wegen

Allereerst mochten wij Jayden uitkleden en heeft de assistente hem gewogen en opgemeten. Jayden woog bij zijn geboorte 3808 gram en weegt nu 4862 gram. Hij is dus al meer als een kilo aangekomen. Ik had ook niet anders verwacht van meneertje eetgraag. Verder was Jayden 2 cm gegroeid en is hij nu 56 cm. De assistente vroeg nog hoe lang Donovan en ik zijn, zodat ze kan beoordelen of de lengte van Jayden past bij de lengte van ons. Dit wordt allemaal opgeschreven in een groeiboekje die je mee naar huis krijgt en iedere afspraak weer mee mag nemen.

De kinderarts

Nadat de assistente hem gewogen en gemeten had, mochten we wachten op de kinderarts. De kinderarts heeft naar een aantal dingetjes gekeken.

♥ Of de balletjes zijn ingedaald. De kinderarts vertelde dat de balletjes – of één van de balletjes – na een aantal jaren weer omhoog kan schieten. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat kindjes onnodig onderzocht of zelfs geopereerd werden, omdat er gedacht werd dat er een balletje mist. Ze controleren daarom nu al of de balletjes zijn ingedaald, zodat -als de balletjes terugschieten- ze weten dat er met de aanleg niets mis is.

♥ Of het hartje goed klopt en de longetjes goed werken.

♥ Of de oogjes helder zijn.

♥ Of de stand van het hoofdje en de nek goed zijn. Sommige baby’s hebben een voorkeurshouding (de voorkeur om op één zijde van het hoofd te liggen), waardoor het hoofdje soms wat vervormd kan raken.

♥ Of zijn reflexen goed werken. Net als bij de geboorte lieten ze Jayden even schrikken om te controleren of hij hier op reageert.

♥ Of de spierspanning in orde is. De arts legde Jayden op zijn buikje om te zien of hij zijn hoofdje al zelfstandig optilt.

♥ Of de fontanel in orde is. De fontanel is de opening tussen twee schedelplaten. Deze groeien in de loop van de maanden steeds meer naar elkaar toe. De opening zorgt ervoor dat de hersentjes goed de ruimte hebben om te kunnen groeien.

♥ Of het buikje zacht is en de navel er goed uitziet.

consultatiebureau

Met ons kleine boefje is alles in orde. Hij is iets groter en zwaarder dan gemiddeld, maar wij hadden ook niet anders verwacht. Na de controle heeft de kinderarts nog een aantal vragen gesteld, waaronder de vraag: ‘Hoeveel drinkt Jayden?’ Jayden krijgt om de 3/4 uur 120 cc en drinkt zijn flesje altijd leeg. Soms krijgt hij zelfs meer als hij echt niet voldoende heeft. Ik was bang dat dit te veel is. Gelukkig vertelde de arts mij dat 120 cc prima is, maar dat dit voor de eerst komende maand nog wel voldoende moet zijn. Eén keertje wat extra (voor het slapen gaan bv.) is volgens haar ook niet erg. Dan kan hij lekker goed doorslapen.

Tip: als je ergens over twijfelt, luister dan écht naar je eigen gevoel. Ik word soms zo onzeker van de vele meningen over wat wel of juist niet te doen.

 

Vind dit leuk en deel het met je vrienden!