Ongewenst zwanger.. wat nu?

Als je ongewenst zwanger raakt dan is dat in het begin een enorme schok. Je hebt het niet gepland en bevind je waarschijnlijk niet in een ideale situatie. Dit was bij ons ook het geval. Laat het eerst even bezinken en probeer niet te veel in paniek te raken ook al zal dit best lastig zijn. Ik was trouwens wel in paniek, maar achteraf gezien was dit nergens voor nodig. Als je het een beetje hebt laten bezinken dan komen er een hoop vragen naar boven. Dit is normaal. Wij zaten zelf ook met een hoop vragen, met als hoofdvraag: willen wij het kindje houden? 

Dit is een levensbepalende beslissing, dus ik adviseer zeker om hier niet te nonchalant mee om te gaan en er heel goed over na te denken. Zeker als je gevoel er anders over denkt dan je verstand. Je gevoel zegt een hoop, veel mensen onderschatten dit. Veel mannen (sorry heren) hechten hier in het begin minder waarde aan. Niet allemaal natuurlijk. Neem ze dit niet kwalijk, het groeit immers niet in zijn buik. Ikzelf heb een enorme strijd gehad tussen mijn gevoel en mijn verstand.

Het is belangrijk om de huisarts te bellen en te vertellen dat je ongewenst zwanger bent. Je zal dan langs moeten komen. Vaak maken ze dan dezelfde dag al een gaatje voor je vrij. Ik kon er een uur nadat ik gebeld had al terecht. Wees niet bang of schaam je niet. De huisarts heeft regelmatig met ongewenste zwangerschappen te maken en zal echt niet oordelen. Verder mag de huisarts niets doorvertellen als jij dit niet wilt. De huisarts gaf mij een foldertje mee over ongewenste zwangerschappen met daarin een instelling (CASA klinieken) waarbij je terecht kan als je een abortus overweegt.

Wij zaten in een dilemma en wisten echt niet of wij het kindje wilde houden of niet. Wij hebben daarom gelijk een afspraak gemaakt bij CASA klinieken. Hier hebben ze een echo gemaakt om de zwangerschap te bevestigen en konden ze ons vertellen hoever ik al zwanger was. Dit is erg belangrijk, omdat je maar tot een bepaalde tijd abortus kan plegen. Naast het maken van een echo hebben wij een gesprekje gehad met een medewerkster van CASA klinieken waarin wij onze situatie hebben uitgelegd. Het is NIET zo dat als je een afspraak maakt bij een abortus kliniek, dat je dan ook echt een abortus moet plegen. Je hebt zolang bedenktijd als dat jij dat wilt! Tot de grens waarop je een abortus kunt plegen natuurlijk. De grens voor abortus is rond de 22 weken. Als je al een afspraak hebt ingepland voor een abortus, dan nog kun je deze altijd afzeggen. Dit zullen zij ook nadrukkelijk benoemen.

Luister naar wat jij zelf wilt

Sommige vrouwen zullen er al snel uit zijn en kiezen voor een abortus of om het kindje te houden. Twijfel jij heel erg net als wij? Dit is echt niet gek! Gun jezelf de tijd en probeer er goed over na te denken. In ons artikel over de keuze wel of geen abortus zal er dieper op het dilemma worden ingegaan. Klik hier voor dit artikel

Vind dit leuk en deel het met je vrienden!