Wel of geen abortus? Hier een paar adviezen die jou op weg helpen.

Twijfel jij tussen wel of geen abortus? Allereerst wil ik even zeggen dat ik van mening ben dat er geen goede of foute keuze is. Als jij achter jouw keuze staat dan is het altijd goed. Ik heb een paar tips waarvan ik vind dat ze erg belangrijk zijn bij het maken van je keuze.

Respecteer elkaars visie

Dit vind ik zelf één van de belangrijkste punten. Respecteer elkaars visie. Met elkaar bedoel ik de visie van jou en je partner. Er is een grote kans dat jullie niet op één lijn zitten. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en neem dit serieus. Geef goede argumenten aan jouw mening en sta open voor elkaar. Schrijf desnoods allebei op wat jullie vinden en waarom je het zo belangrijk vind dat de ander jou begrijpt. Je kunt wel gaan bekvechten met elkaar of je mening opdringen, maar onthoud dat je hier niets mee oplost! Ik ben van mening dat je elkaar meer zult respecteren als het gesprek op een kalme manier gebeurd en je luistert naar wat de ander te zeggen heeft.

Laat je niet beïnvloeden

Je bent zwanger en  het kan zijn dat je het al gedeeld hebt met meerdere mensen in je omgeving zoals je vader, moeder of beste vriendin. Zij zullen hier dan best een eigen mening over hebben. Respecteer ook hun mening, maar laat je niet beïnvloeden. Jij en je eventuele partner zijn degene die met de beslissing moeten leren leven en niet de mensen eromheen. Vergeet niet dat als je besluit het kindje te houden, je wel zelf alle verantwoordelijkheid zal moeten nemen.

Houd rekening met je situatie

Misschien zegt jouw gevoel wel dat je het kindje heel graag wilt houden, maar zijn de omstandigheden niet erg gunstig. Je hebt geen werk, geen vaste partner, geen mensen die je steunen, geen eigen plekje, je studeert nog en ga zo maar door. Schrijf voor jezelf op welke mogelijkheden je hebt. Doe zoveel mogelijk research naar jouw mogelijkheden. Als je besluit om het kindje te houden dan moet je weten wat je te wachten staat. Besluit je een abortus tegen jouw gevoel in, dan is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke psychische gevolgen.

Zit je echt in de knoop en kom je er zelf of komen jullie er samen niet uit? Dan kun je altijd met organisaties praten die hier dagelijks mee te maken krijgen. Zelf hebben wij eenmalig een gesprek gehad met een maatschappelijk werkster van Siriz. Zij bracht meer rust in de situatie en zorgde ervoor dat wij elkaar meer begrepen. Siriz is er voor iedereen die te maken krijgt met een onbedoelde zwangerschap. Het is mogelijk om tijdens je hele zwangerschap tot een jaar na de bevalling begeleiding bij Siriz te krijgen, maar je kunt er ook begeleiding krijgen bij het verwerken van een abortus. Zelf hebben wij voor geen van deze twee opties gekozen, maar dit is wel mogelijk en kan voor veel mannen en vrouwen enorm helpen.

Vind dit leuk en deel het met je vrienden!